מהפכת הביופסיה הנוזלית - עתיד אבחון מוקדם לסרטן

מאת: אתי פינקלשטיין

 

מהפכת הביופסיה הנוזלית: עתיד האבחון המוקדם של סרטן

 

תחום הביופסיה הנוזלית מסמן את אחת ההתפתחויות המרגשות ביותר ברפואה המודרנית, במיוחד בכל הנוגע לאבחון מוקדם של סרטן. טכנולוגיה זו מאפשרת זיהוי סרטן באמצעות בדיקת דם פשוטה, ללא צורך בתהליכים פולשניים.

שוק הביופסיה הנוזלית העולמי צפוי להגיע לשווי של כ-15 מיליארד דולר עד שנת 2026, עם קצב צמיחה שנתי ממוצע של 13.1 אחוז. מספרים אלה משקפים את הפוטנציאל העצום והביקוש הגובר לפתרונות אבחון מתקדמים, חכמים, מהירים, ולא פולשניים.

ההשקעות של קרנות הון סיכון בחברות המפתחות טכנולוגיות ביופסיה נוזלית הגיעו לשיא של 5.2 מיליארד דולר ב-2022, עדות לאמון הרב שהמשקיעים נותנים בעתיד התחום. חברות ענק כמו Illumina, Roche, ו-Guardant Health משקיעות מיליארדי דולרים בפיתוח ורכישת טכנולוגיות חדשניות בתחום.

הגישות המובילות בביופסיה נוזלית כוללות שימוש בבינה מלאכותית לניתוח נתונים גנומיים, פיתוח בדיקות רחבות המסוגלות לזהות מספר סוגי סרטן בבדיקה אחת, ושילוב של ביומרקרים וסמנים שונים (כגון DNA מעגלי, RNA ו-חלבונים) לשיפור הדיוק והרגישות של הבדיקות. בתוך המציאות המתפתחת הזו, חברת PlasmAI מציעה פתרון מתקדם הכולל את שלושת המרכיבם הללו.

המיזם, בוגר מרכז היזמות באוניברסיטת תל אביב (מחזור שבע), פיתח טכנולוגיית ביופסיה נוזלית מבוססת בינה מלאכותית המיועדת לזיהוי סרטן הלבלב בשלבים מוקדמים.

בניגוד לשיטות אחרות המתמקדות בביומרקרים ספציפיים, PlasmAI מנצלת את כל טווח המידע של מאפייני ה-DNA בדם, מה שמשפר את יכולת הזיהוי ומפחית משמעותית את העלויות. הטכנולוגיה פותחה על בסיס שישה מקורות ואוכלוסיות שונות, והשיגה ספציפיות/סגוליות של 95%.

היתרון המשמעותי של PlasmAI הוא היכולת לזהות סרטן לבלב בשלבים מוקדמים, מה שעשוי להגדיל את סיכויי ההישרדות מ-10% ל-50%. בארצות הברית לבדה, מאובחנים כ-60,000 מקרים חדשים של סרטן לבלב מדי שנה, מה שמדגיש את הצורך הקריטי בפתרונות אבחון מוקדם.

PlasmAI ממשיכה בפיתוח ושיתופי פעולה עם ספקי הבריאות הגדולים בישראל, כולל הדסה, שיבא, בילינסון וכללית. שיתופי פעולה אלה לא רק מבטיחים את דיוק הזיהוי של סרטן הלבלב, אלא גם מציבים את החברה בעמדה טובה להרחיב את הטכנולוגיה לסוגי סרטן נוספים בעתיד.

עם הגשת בקשת פטנט, PlasmAI מסמנת את תחילתו של עידן חדש באבחון מוקדם של סרטן. היא מדגימה כיצד חדשנות ישראלית יכולה להוביל לפריצות דרך עולמיות ברפואה, ומציבה תקווה חדשה למיליוני אנשים ברחבי העולם הנאבקים במחלת הסרטן.

 

עד היום גייסו הבוגרים שלנו 160 מיליון דולר! אולי אתם הבאים בתור?

להרשמה למחזור הבא, לחצו כאן

 
 

כתבו לנו

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>