עצם העניין

מאת: מקסים קפלן ויוליה בן שחר

 

רגנרציית העצם הוא תחום רפואי וטכנולוגי מתפתח. העיסוק בתחום רגנרציית העצם מתפתח מאוד בשנים האחרונות בעיקר בשל עליית תוחלת החיים של אוכלוסיית העולם, אשר מן הסתם מאריכה את משך תקופת הזקנה. אם בעבר אנשים חיו עד גיל 70 בממוצע, כך שתקופת הזקנה הייתה קצרה, כיום חלק ניכר מהאנשים חיים עד גיל 90 ומעלה, כך שיש להם שניים ואף שלושה עשורים של מה שמכונה "זקנה". עם ההתבגרות אנשים נוטים לסבול יותר מפציעות ונזקים הקשורים לרקמת העצם. כך שהארכת תוחלת החיים מאלצת את הרפואה להתמודד עם יותר פציעות ונזקים לרקמת העצם. סיבה נוספת לעיסוק הנרחב ברגנרציית עצם, הוא העובדה שסיבת המוות העיקרית בקרב אנשים מתחת לגיל 65 היא מוות כתוצאה מטראומה גופנית, כלומר פציעה משמעותית מסכנת חיים.

 

כדי להתמודד עם הצורך החדש בטיפול בפציעות ובנזקים לרקמות העצם, התפתח מאוד התחום של רנרציית עצם. כך למשל התפתח התחום של ריפוי גנטי, במסגרתו מעבירים גנים המקדמים יצירת עצם לאזור הפציעה באמצעות וקטורים ריאליים. דוגמה נוספת היא יצירת מולקולות המעודדות צמחית חאים והתמיינותם לצורך שחזור טבעי של רקמות שנפגעו. כמו כן, התפתח ענף העוסק בהנדסת רקמות מבוססות פיגומים, שמספקות בסיס להתחדשות וצמיחת העצם, תוך שימוש בחומרים טבעיים כדוגמת קולגן, או חומרים סינטטיים כמו פולימרים וקרמיקה. לאחרונה החל שימוש בטכנולוגיות הדפסת תלת מימד, ליצירת פיגומים מותאמים אישית לצרכי כל מטופל. 

 

בימים אלו במרכז היזמות של אוניברסיטת תל אביב, מיזם בשם ReCell פיתח טכנולוגיה ייחודית, בעזרת מיון תאי גזע מחלל הפה, באמצעות מרקרים ספציפיים, לצורך רגנרציית עצם.

 

 

 

 

כתבו לנו

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>